O projektu

e-Demokracija je projekt kojim ostvarujemo izravn(ij)u demokraciju u Republici Hrvatskoj. e-Demokracija nije politička stranka niti je plan da to postane. e-Demokracija je prototip alata koji omogućuje sudjelovanje u odabiru političara i vrednovanju njihova rada. 

U vremenu kada znamo kako taksist, koji upravo stiže po nas, izvanredno vozi,  kada znamo radno vrijeme frizerskog salona na drugom kraju grada i kako restoran u susjedstvu služi vrhunske slastice, zapravo ne znamo ništa o osobama koje se bave politikom. Ako taksist i konobar moraju raditi profesionalno i odgovorno kao da ih svi vide, isto treba vrijediti i za političare. 

Političkim strankama smo delegirali selekciju kvalitetnih političara, a dobili smo odgoj karijernih političara. U vremenu kada je gospodarstvo brzo, pouzdano i prilagodljivo, politika je spora, neodgovorna i neprilagodljiva. Bez obzira na mišljenje o političkim strankama, izgledne su promjene (na bolje) jer će se, prije ili kasnije, pojaviti konkurencija.

Danas u Hrvatskoj 100 građanki i građana osniva stranku, 5-10 tisuća ih kandidira liste za različite izbore, 150 tisuća određuje tko će biti gradonačelnik Zagreba, 500 tisuća određuje Vladu i premijera. Istovremeno, milijuni ljudi lako koordiniraju svoje interese i aktivnosti na Internetu svaki dan. Testirajmo demokraciju koordinacijom naših aktivnosti u demokratskim procesima, a posebice kod odabira i kandidiranja željenih političkih kandidata.

Administracija članstva

Društvo ZRIHTAN GRAD j.d.o.o. odgovorno je za održavanje stranice e-Demokracija i obradu liste neformalnih članova. Ukratko, radi se o listi adresa e-pošte kojima su u procesu provjere u Registru birača RH pridružene informacije o odgovarajućem mjesnom odboru, gradskoj četvrti i nadležnom uredu svakog člana. Rezultati glasanja se objavljuju bez adresa e-pošte po završetku svakog glasanja. Podatke ne čuvamo online.

Donacije:

Rad na ovom projektu financiramo donacijama i bespovratnim sredstvima. U skladu s vrijednostima projekta, primljene donacije ćemo objavljivati na portalu (uz djelomično skriveni IBAN), a trošenje sredstava rezervirano je isključivo za aktivnosti objavljene i poduzete na stranici e-Demokracija. Dobrodošla je pomoć svakoga tko želi doprinijeti programiranjem dijelova ove stranice, izradom video recenzija i uputa ili na kakav drugi način. 

ZRIHTAN GRAD j.d.o.o.

Veslačka 4

Opis: za projekt e-Demokracija

IBAN: HR72 2340 0091 1108 5331 2 (kod za plaćanje ovdje)

BTC: 35znjzTUXR76st8WVKUTj7PihQPSMm37CA 

e.demokracija.hrvatska (at) gmail.com

 

©2019 zrihtan grad j.d.o.o.